СВЕТСКИ ДАН РОМА У СОМБОРУ

СВЕТСКИ ДАН РОМА У СОМБОРУ

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог стратешким актом Владе Републике Србије први пут започиње традицију обележавања најзначајнијег националног празника припадника ромске националне мањине, а то је Светски дан Рома.
Светски дан Рома биће обележен низом програма и активности које ће се одржати 08. априла 2023. године са почетком у 12.00 часова у Сомбору, у сали Скупштине града (зграда Жупаније, Трг цара Уроша 1, Сомбор).
 
Присутнима ће се обратити Маја Гојковић, потпредседница Владе Републике Србије, председница Kоординационог тела за родну равноправност и министарка културе, Антонио Ратковић, градоначелник града Сомбора, Александар Радуловић, председник Извршног одбора Националног савета ромске национале мањине, Томас Џексон, регионални пројектни координатор УНДП, Слађана Бурсаћ, заменик покрајинског секретара за образовање, прописе, управу и националне мањине-националне заједнице, Наташа Тасић Kнежевић, народни посланик у Народној Скупштини Републике Србије, а догађај ће званично отворити Томислав Жигманов, министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог.
 
Обележавање овог веома значајаног дана наставиће се тематским дијалогом о говору мржње и дискриминације. Учесници ће бити млади Роми и Ромкиње, припадници осталих маргинализованих група, као и припадници већинске заједнице. На дијалогу ће се интерактивно разменити искуства и добити јасне поруке које воде ка циљу смањења дискриминације према свим маргинализованим групама, укључујући Роме и Ромкиње.
 
Ромска култура биће представљена на савремен и едукативан начин, указујући на значај и допринос ромске популације у нашој држави, наглашавајући универзалне вредности које су нам заједничке. Музички програм пратиће наратив о историји и култури Рома на нашим просторима и њиховом доприносу културном стваралаштву у Републици Србији, као веома битан сегмент који руши стереотипе о ромској заједници.