News

DO SOMBORA SE JEDNOSTAVNO MORA

Sombor je jedan od najposećenijih gradova u Vojvodini.
Krasi ga bogata kulturna baština, raskošna istorija u kojem su mnogi umetnici i pisci stvarali svoja najistaknutija dela. Nadaleko je poznat po svom zelenilu, tačnije po bođošima koji su doneseni iz doline Misisipija još 1903. godine.
Svaka poseta Somboru je nezaboravna. Uvek poželite da se vratite i osetite njegovu gospodsku dušu, da se prošetate njegovim hladovitim ulicama koje krasi bogata arhitektura, da doživite avanturu u prirodi, uživate u tradiciji i gastronomiji…. upoznate prijatelje za zauvek.

Preporučujemo da posetu započnete obilaskom slike „Bitka kod Sente“, najveće ulje na platnu u našoj zemlji, zatim posetite Galeriju „Milan Konjović“ sa bogatom zbirkom slika, Narodno pozorište Sombor kao jedno od najstarijih u Srbiji, Gradski muzej Sombor sa impresivnom zbirkom i Srpsku čitanonicu sa dugom tradicijom.

Prošetajte se starim gradskim jezgrom i videćete neverovatnu raskoš arhitektonskih stilova, predivne trgove, Sunčani sat, Gradsku kuću kao centralni arhitektonski simbol, zdanje Preparadnije, kao i brojne sakralne objekte i građevine čija lepota će vas ostaviti bez daha.
Kada se umorite od šetnje, upotpunite doživljaj Sombora vozeći se fijakerom.

Za ljude željne avanture, na raspolaganju su kanali, te možete iznajmiti čamce ili kanue, a za upoznavanje sa prirodom i kanalom pobrinuće se lađa Tatjana i brodić Pikec.
Objekti Sportskog Centra „Soko“ vas čekaju ako želite da se kupate, rekreirate ili profesionalno bavite sportom, a posebnu draž čini i vožnja biciklom kroz Sombor i okolinu.
Preporučujemo da uživate u gastro specijalitetima u nekom od somborskih restorana ili bezdanskih čardi. Nikako nemojte da zaboravite da degustirate vrhunska vina u vinarijama Dragić, Vučji podrum, Vrt, Šveljo i Stanimirović.

Najpoznatiji salaši nadomak grada, Naš salaš i Dida Hornjakov salaš, su odličan izbor ako želite da uživate u tradicionalnim salašarskim domaćinstvima i gastronomskoj magiji.

Čuvari stare tradicije i ruralnog turizma koje obavezno morate posetiti su: Tkačnica svilenog damasta ‘’Novitet’’ u Bezdanu, “Suveniri Podunavlja” u Somboru, Etno kuća „Mali Bodrog“ u Bačkom Monoštoru, Etno kuća „Jelena“ u Bezdanu, “Stari ribnjak” i “Pričajuća prošlost” u Čonoplji, Etno kuća „Ružica“ u Riđici, Etno kuća „Evo“ u Telečkoj, Muzejska zbirka satova i antikviteta u Telečkoj, Muzejska zbirka parfemskih bočica u Bezdanu, radionica staparskog ćilima u Staparu, a najmlađima će sigurno biti zanimljiv Zoo vrt "Miki" u Kolutu sa preko 100 životinjskih vrsta. Nezaobilazno odredište je obnovljeni muzej Batinske bitke.

Osnovu razvoja ribolovnog, lovnog i izletničkog turizma u okruženju Sombora čini Specijalni rezervat prirode „Gornje Podunavlje“ - deo UNESKO rezervata biosfere, sa mnoštvom kanala, rukavaca, livada i ritskih šuma, a u selu Čonoplja smešteno je Čonopljansko jezero, uređeno kao pravi ribolovački raj.
Ekološka učionica „Baračka“ privlači posetioce koji neguju posebna interesovanja: foto-safari, vožnje čamcem i posmatranje ptica.

Udruženje starih zanata i domaće radinosti nalazi se u Somboru i broji 100 članova iz cele Srbije, koji su dobili sertifikate za svoj rad. U Somboru veštim rukama oblikuju svoja dela vitražisti, licideri, sarači, kovači, tkači, voskari, zlatari, restauratori, kao i mnoge druge zanatlije, negujući na taj način duh starih vremena.
Somborski sir u kačici se proizvodi se u Staparu od mešavine ovčijeg i kravljeg mleka, a bio je poznat još u doba Austro-Ugarske monarhije.
Lemeški kulen, spravljan po tradicionalnoj recepturi je suhomesnati delikates koji se proizvodi u selu Svetozar Miletić.
Zato....Do Sombora se jednostavno mora.....

Dodatne informacije o smeštajnim i ugostiteljskim kapacitetima, vodičkoj službi, servisnim uslugama i sl. potražite na sajtu www.visitsombor.org

Smeštaj u Somboru je raznovrstan: Hotel Andrić***, Motel Knez ***
Prenoćišta u Somboru: Piccolina, Green Town, Lodge In, Beli dvor, Cvrčak, Lora, Karibo, Farkaš, Auraria M, Stari slon, Crystal lux, Old brik
Vile: Tamara, Olga
Šatorište, kampiralište: SoSul, Long tour

Smeštaj u domaćoj radinost (apartmani, sobe, kuće) u Somboru: Centar, Mašić, Penthouse, Relić, U centru grada, Merkur, Zeleni Sombor, Ergzotic, Maja, Royal, Avenija, Jana, Talija, Kontrapunkt, San, Milošević, Galea, Citadela, Hollywood, Vojkić, Cute&Cosy, Aparment No15, Somborski salaš, Tošić...
Smeštaj u Bezdanu: Prenoćište ’’Vlaneks’’ ,"Šebešfok",,Pikec’’, vila Baračka,sobe ‘’Anna’’.
Smeštaj u domaćoj radinosti u Svetozar Miletiću: Anna, Amylea