News

ФЕСТИВАЛ МУЛТИКУЛТУРАЛНОСТИ СОМБОР

* У дане 22 – 26. јуни Сомбор ће посетити и у њему боравити одабрана група кадета Свјато-Алексејевског кадетског корпуса, из Москве

Кадети се школују за више образовање по свом опредељењу, како у војним установама, тако и другим опште образовним институцијама.

Руски кадети смештени су 1920. године у Белу Цркву, где су имали образовање по руском војним правилима, што је и јединствено у свету. Србија је биле уточиште Русима без Русије.  Бивши кадети, расејани по свету, окупили су се 2009. године, у Белој Цркви и од тада сваке године, њихови потомци долазе у Србију.

Ове године кадети по први пут долазе у Сомбор. Биће почасни гости током Сомборског  мултикултуралног фестивала и отвориће Фестивал 24. Јуна, у сарадњи са Културним центром "Лаза Костић".

Долазак кадета подржао је руски Фонд „Алексеј Јордан“, Удружење "Тромеђа",  Друштво српско-руског пријатељства Сомбор и општина Апатин.

Руски кадети одржаће свечани концерт за грађане Сомбора и житеље насељених места, У СУБОТУ, 23. ЈУНА 2018. У НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ СОМБОР У 11 ЧАСОВА. Улаз је слободан.

Програм посете:

  1. јун

Долазак, уз добродошлицу у Стапару, а потом у Дом ученика средњих школа у Сомбору.

  1. јун

Свечани концерт у Народном позоришту, уз посету Амбасаде Русије и Руског културног центра

  1. јун

Присуство јутарњој литургији у храму Светог Георгија у Сомбору (9 часова)

Кадети отварају Фестивал мултикултуралности у 19 часова на Тргу Св. Ђорђа

25-26. јун

Дводневна посета Апатину и Пригревици

Медијска пратња: Нови Радио Сомбор