Video snimci

Manifestacija „Harmonija Gornjeg Podunavlja”

Poseti Sombor i Gornje Podunavlje – 24. i 25. septembra, u Somboru i Eko-centru Karapandža, prvi put će biti održan festival „Harmonija Gornjeg Podunavlja”, u organizaciji Turističke organizacije grada Sombora.

Ova manifestacija se realizuje sa ciljem sveobuhvatne promocije Specijalnog rezervata prirode „Gornje Podunavlje”, tj. upoznavanja stanovništva i turista sa prirodnim, tradicionalnim, umetničkim vrednostima kojima raspolaže prostor u okviru ovog Specijalnog rezervata, a koji obuhvata naselja Bački Breg, Kolut, Bezdan i Bački Monoštor, sa centrom u Somboru i deo teritorije opštine Apatin.

Festival će objediniti brojne programske segmente.

Tokom dva dana, u centru grada biće obezbeđene tezge izlagača na kojima će se promovisati proizvodi sa teritorije SRP Gornje Podunavlje – starih zanata, udruženja žena, proizvođači vina, rakije, piva, meda, rukotvorina, zdrave hrane, turistički objekti iz Sombora i Apatina.

Upriličene će biti i edukativne i kreativne radionice za decu.

Kulturno nasleđe predstaviće se i kroz nastupe kulturno-umetničkih društava i horova.

Tematska „zelena” gradska tura, specijalizovano razgledanje grada pešice, na edukativni način će učesnicima prezentovati vrste, poreklo, karakteristike i zanimljivosti najzastupljenijih stabala, biljaka i hortikulture, u saradnji sa Pokretom gorana Sombor.

Za zainteresovane posetioce manifestacije biće obezbeđen autobuski prevoz na relaciji Sombor – Eko-centar Karapandža – Sombor sa dva polaska dnevno, dok je svakako moguć i dolazak individualnim prevozom, sa akcentom na održive vidove transporta. Oba dana manifestacije, posetioci će imati priliku da posete Eko-centar „Karapandža” i u pratnji stručnog vodiča obiđu šetnu stazu Karapandža, voze se katamaranom i kanuom po Bajskom kanalu, te uživaju u jesenjem šumskom ambijentu. I na ovom mestu biće realizovane radionice za decu i predstavljeni promo materijali vezani za rezervat.

Vrhunac dešavanja u prirodi i eko-centru, biće umetnički koncerti u šumi – Koncert barokne muzike 24. septembra i nastup vokalnog ansambla „Musica Viva”, 25. septembra.

Udruženje ljubitelja konja „Zapadna Bačka” Sombor i Udruženje „Ruža”, drugog dana festivala, u centru grada realizovaće manifestaciju „Za dušu Riđanu, danas vozim fraj”. Ista će podrazumevati besplatne promo vožnje fijakerom.

U sklopu manifestacije biće realizovana i Izložba fotografija iz Gornjeg Podunavlja uz učešće renonimarih fotografa i Foto safari Jaroslav Pap.

Svi navedeni sadržaji su promotivnog karaktera i besplatni za sve posetioce. Manifestacija se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Grada Sombora, a u saradnji sa Javnim preduzećem „Vojvodinašume”.