Манифестација „Музеји за 10“

This post has been archived.

Манифестација „Музеји за 10“

Манифестација „Музеји за 10“ почиње са „Ноћи музеја“ у суботу, 14. маја 2022. и траје до 20. маја 2022. Улаз током манифестације је бесплатан
 
Ноћ музеја 14. мај 2022.
 
17.00 – 18.00 часова „Потрага за музејским благом“
19.00 часова почиње отварање изложбе „Загор из нашег сокака“. Посетиоци изложбе моћи ће да виде оргиналне табле стрипа "Загор", неких од најпознатијих светских и домаћих стрип цртача. Специјални гости на отварању изложбе биће Миодраг Микица Ивановић и Зоран Јанковић, стрип цртачи чији ће се радови наћи у поставци. Све оне који посете изложбу очекују поклони у виду брошуре посвећене изложби, флајера и разгледнице са мотивима Загора. Организатори изложбе су Клуб љубитеља стрипова и Центар ПЕБ у сарадњи са Градским музејом Сомбор, а изложбу је приредио Светозар Анђел из Зрењанина.
20.00 часова почиње концерт Milan Petrović Ouartet. Милан Петровић квартет изводи инструменталне фанк, блуз, џез ауторске композиције Милана Петровића и познате теме уз специфично извођење. Наступали су на многобројним фестивалима у Србији и региону (Словенија, Хрватска, Северна Македонија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Аустрија, Румунија). Посебно издвајамо турнеју по Кини 7 дана на позив Министарства културе Републике Кине по препоруци Nišville jazz festivala.
 
Милан Петровић је композитор, пијаниста и текстописац. Своју професионалну каријеру гради на музичкој сцени од 1993 године, кроз сарадњу са познатим регионалним уметницима. У самосталној каријери објавио је укупно десет издања на којима се потписује као композитор, аранжер и музичар, а као гостујући музичар налази се и на бројним издањима уметника из региона. Априла 2021 године објављено је компилациско издање ауторских композиција Milan Petrović “The Best of 2011 – 2021” за скопску издавачку кућу „ Jazz Fortnight “.Самостално је наступао широм света посебно издваја наступе у Амстердаму, Москви и Њујорку.
Концерт је омогућен уз подршку Туристичке организације града Сомбора.
 
Манифестација „Музеји за 10“
 
19. маја 2022. од 11.00 до 13.00 часова у дворишту Градског музеја Сомбор, биће представљен програм Музеј у мом дому, у оквиру манифестације Музеји за 10. Програм укључује занимљиве, расположене, елоквентне грађане који имају одговарајуће предмете, документе, фотографије или било шта од сведочанствене вредности за прошлост своје породице и/или града, а што комуницира аутентичношћу, поклапањем документа и сећања и аргументованим тумачењем.Едуковање и анимација баштиника у свакодневном животу је од кључне важности у данашњем добу недовољности институционалне бриге о културном и природном наслеђу. Културна баштина не тиче се само установа или надлежног министарства већ сваког од нас. Добро дошли на разговор о НАШОЈ баштини!
 
Текст: Градски музеј Сомбор