100 ГОДИНА РАСТИНЕ

100 ГОДИНА РАСТИНЕ

Село Растина ускоро прославља значајан јубилеј-100 година оснивања насеља солунских добровољаца из Лике, Херцеговине, Босне и Далмације.
Невелико село уз мађарску границу сврстало се тада у ред нових насеља, у којима су аграрном реформом додељене плодне оранице становницима кршевитих крајева новостворене Краљевине СХС/Југославије, која су у само једном веку проживела тешку и неизвесну судбину колониста, интернираца у мађарске логоре и потиснутог поноса на своје солунске претке.
Организациони одбор прославе јубилеја осмислио је разноврстан и садржајан програм, који започиње свечаном академијом у Великој сали Жупаније 5.новембра 2021. године у 18 сати.
Реч о историји села у претходних 100 година даће др Душан Лукић, рођени Растинац и члан Организационог одбора, др Милан Мицић, помоћник Покрајинског секретара за културно наслеђе АП Војводине, аутор бројних дела из историје добровољачких насеља у Војводини и проф. др Саша Марковић, професор историје на Педагошком факултету, који ће дати историјски оквир настанку добровољачких насеља 20-30-их година 20. века.
Организациони одбор позива Растинце и њихове пријатеље да својим присуством увеличају свечаност и прошетају кроз стогодишњу историју Растине вођени вештом руком обрађивача тема.
Текст и фото: Милка Љубоја