XV СТАЛНА ИЗЛОЖБЕНА ПОСТАВКА У ГАЛЕРИЈИ „МИЛАН КОЊОВИЋ“

XV СТАЛНА ИЗЛОЖБЕНА ПОСТАВКА У ГАЛЕРИЈИ „МИЛАН КОЊОВИЋ“

Милан Коњовић је 10. СЕПТЕМБРА 1966. ГОДИНЕ. године поклонио свом родном граду Сомбору колекцију од 500 својих дела како би његова галерија била динамична и жива установа. Претпоставка за то је била да се изложбе перманентно мењају што је омогућавало управо овако богати фонд. Милан Коњовић је током година стално попуњавао збирку како својим новонасталим радовима као и неким сликама из ранијих периода, такода збирка данас броји 1084 дела: слика, пастела, акварела, темпера, цртежа и једне таписерије.
Изложбена делатност се у галерији одвија путем монографских ретроспективних поставки које садрже искључиво радове из фундуса Галерије Милан Коњовићи и повремених тематских изложби и све то говори о комплексности опуса Милана Коњовића.
„XV стална ретроспективна поставка слика Милана Коњовића, чији је аутор кустос ГМК - Небојша Васић, садржи 61 рад Милана Коњовића насталих од 1913. до 1990. године у којој је наглашен консеквентни развојни пут уметности Милана Коњовића, што је једна од битних одлика овог грандиозног опуса . Поставка обухвата и тзв “кључне слике” које презентују почетак одређеног сликарског периода или које представљају неприкосновено ремек дело, “Аутопортрет”, 1933. „Жито”, 1939., “Натуре морте”, 1953. и др.). Уврштене су слике које још нису биле излагане или већ дуго нису виђене. Поставку прати репрезентативни каталог на српском и енглеском језику, на 96 страна“, саопштила нам је директор, мастер социолог културе и уметности, Милена Рацков Ковачић.
ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ ЈЕ У ПРОСТОРИЈАМА ГАЛЕРИЈЕ , 10. СЕПТЕМБРА 2021, У ГОДИНЕ, СА ПОЧЕТКОМ У 19 ЧАСОВА.
Позивамо суграђане да поштујући мере заштите / обавезно ношење маске/ дођу и уживају у овој изложби која добро промишљеним избором радова пружа потпуну слику одлика уметности Милана Коњовића, која ће да одушеви посетиоце, а сведочи о истакнутом месту овог уметника у нашој српској, сомборској и светској култури и уметности.