News

ЗА ДУШУ РИЂАНУ, ДАНАС ВОЗИМ ФРАЈ...“

у организацији

Удружења љубитеља коња „Западна Бачка“ Сомбор,

под покровитељством Града Сомбора

Програм је намењен грађанству Сомбора и околине, и свим добронамерним посетиоцима и туристима, који желе да се подсете, и сазнају све оно по чему је град Сомбор познат, вољен и запамћен.

„...Златно доба фијакера почело је половиним 19. века...Магистрат варошки, по данашњим мерилима, градска влада, одреди лепо фијакер плац и нареди да фијакера не сме бити више од 30... А да којим случајем Велимир-Веља Суботић није записао причу о Јагри, а Звонко Богдан је опевао, сам Бог зна да ли би се о Сомбору у знаку фијакера и размишљало. Мислим, било је фијакера свугде, али се баш Петровићевом Раванграду заломило да остане „обележен“ као варош фијакера....(Милић Миљеновић)

Данас Сомбором „лута“ само један градски фијакер...Забелешка Милић Миљеновића нас подсећа како је то некада било, али нас и обавезује да поново покренемо и „оживимо“ овај део нашег културног наслеђа.

Програм „ЗА ДУШУ РИЂАНУ, ДАНАС ВОЗИМ ФРАЈ...“, у организацији Удружења љубитеља коња „Западна Бачка“ Сомбор,представља један нови почетак, и један новни живот фијакера на улицама нашег лепог града....

Због тога,

ПОЗИВАМО СВЕ ЉУБИТЕЉЕ СОМБОРСКИХФИЈАКЕРА

СВАКЕ НЕДЕЉЕ, односно : 09. јуна 2019. године

од 10 до 12 часова на ФИЈАКЕР ПЛАЦ

да сомборским улицама „прођу“ фијакерима...као некад...

ПРОГРАМ ЈЕ БЕСПЛАТАН

Као што је написао велики сомборски песник и глумац, Велимир-Веља Суботић:

Ех, што ја волем коње! Кад сам био деран, мислио сам да је сваки коњ мој, и у души сам им имена надев`о ја. Они су историја, они су истина сваког од нас ко је икада корачао сомборским сокацима...“