Galerija fotografija

Preparandija

Zgrada je zadužbina Njegove svetosti Georgija Brankovića, patrijarha srpskog, somborskog prote i nekadašnjeg upravnika Učiteljske škole. Zgrada je izgrađena je 1895. godine u stilu neorenesanse za potrebe održavanja nastave za muška odeljenja Učiteljske škole koja su ovde bila do 1948. godine. Mrazovićeva ”Norma” je 1812. godine preseljena u Sentandreju gde je uzdignuta u Preparandiju i 1816. godine vraćena u Sombor kao prva Srpska učiteljska škola. 1973. godine učiteljska škola prerasta u Pedagošku akademiju, a 1993. u Učiteljski fakultet.

a su ovde bila do 1948. godine. Mrazovićeva ”Norma” je 1812. godine preseljena u Sentandreju gde je uzdignuta u Preparandiju i 1816. godine vraćena u Sombor kao prva Srpska učiteljska škola. 1973. godine učiteljska škola prerasta u Pedagošku akademiju, a 1993. u Učiteljski fakultet.

Danas je u zgradi Preparandije smeštena Galerija Save Stojkova i Pavla Blesića, kao i Muzejska zbirka Pedagoškog fakulteta.

Stalna retrospektivna postavka Save Stojkova sadrži 72 ulja na platnu, staklu i lesonitu, iz svih perioda rada poznatog slikara. Autor postavke je likovni kritičar Sava Stepanov iz Novog Sada. U ovalnoj sali, nalazi se atelje poznatog slikara u kome on svakodnevno boravi i radi.
U zdanju Preparandije smeštena je i stalna retrospektivna postavka Pavla Blesića. Prikazano je blizu 40 umetničkih dela – slika i skulptura iz opusa Slikarstvo materije, Bedemi i Kapije Ravangrada, Program antike, Iz porodičnog albuma, Ikonografski zapisi, Tempus Fugit i Medaljoni.
U zgradi Preparandije nalazi se i Muzejska zbirka Pedagoškog fakulteta koja svedoči o 232 godine tradicije obrazovanja učitelja u Somboru.