News

BODROG FEST 2018

Saopštenje MZ "Bački Monoštor"

BODROG FEST 2018
BAČKI MONOŠTOR

Od 2005. godine, drugog vikenda avgusta u Bačkom Monoštoru se održava festival kulture i tradicije Bodrog fest. Značaj ove manifestacije ogleda se u promociji kulturnog nasleđa i prirodnih bogatstava sela. Osnovna ideja je da se kroz stare zanate, domaće proizvode, tradicionalna jela, piće, običaje, nošnje, igre i pesme, kao i prirodne lepote SRP „Gornje Podunavlje“  - UNESCO Rezervat Biosfere “Bačko Podunavlje”, ovo selo gostima predstavi kao turistička destinacija.

Bodrog fest 2018. se održava 10. i 11. avgusta, po četrnaesti put. Tokom dva dana festivala, Bački Monoštor poseti preko 10000 ljudi iz zemlje i inostranstva.
Mnogobrojni gosti tom prilikom mogu da degustiraju tradicionalne gurmanluke na čelu sa ribljim paprikašem, perkeltom, pečenom ribom, paprikašem od divljači, a da ne zaboravimo i čuvenu gibanicu sa makom i orasima. Tokom manifestacije, u selu su izloženi mnogobrojni proizvodi starih zanata, ručni radovi, kao i ostali domaći proizvodi, karakteristični za Bački Monoštor i okolinu.

Organizatori Bodrog fest-a su: Mesna zajednica Bački Monoštor, UG “Bodrog”, UG “Podunav”, uz podršku Grada Sombora i AP Vojvodine – Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise upravu i nacionalne manjine i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu.

Prvog dana festivala, 10. avgusta, biće organizovan ”Bodroški kotlić” – takmičenje u kuvanju ribljeg paprikaša, uz muziku TA “Još ovu noć“ iz Novog Sada i grupe “Fish vibe” iz Apatina (za najbolji paprikaš takmiči se stotinjak majstora kotlića).
U subotu, 11. avgusta, manifestacija počinje ujutro u 10:00h sa programom za decu, a nakon toga slede izložbe fotografija i slika, svečano otvaranje, fijakerijada, kulturno-umetnički programi, klasični program sa nastupima horova i solista u crkvi, nastupi folklora i koncerti u 20h. Na koncertu od 20h goste će zabavljati sastav „Ad Libitum“ (NS) i bend „Trilogy“ (So).
Tokom celog dana u centru sela biće postavljeni štandovi sa domaćim i proizvodima starih zanata, kolačima, vinima, rakojim..., a u svim lokalima služiće se tradicionalna monoštorska jela.
Jedan od značajnih segmenata na kojima se bazira turistička ponuda Monoštora, jeste jedinstvo prirode i kulture. Kao idealan način za adekvatno predstavljanje kulturnih, istorijskih i ekoloških znamenitosti sela, pa i celog Grada Sombora, prepoznate su manifestacije koje se organizuju u Monoštoru, a među njima svakako prednjači festival tradicije i kulture „Bodrog fest“.
Još jedna od dimenzija festivala je i promovisanje i razvoj ekološke svesti, sa posebnim akcentom na očuvanje i zaštitu životne sredine u Specijalnom rezervatu prirode „Gornje podunavlje“ i novoproglašenom UNESCO rezervatu biosfere „Bačko Podunavlje“
Sve ovo govori o značaju koga manifestacija ima za lokalno stanovništvo, kao i za promociju našeg regiona. Ne smemo zaboraviti ni brojne medije koji tokom Bodrog festa iz Monoštora šalju priloge, fotografije i članke o bogatstvu kulture i prirode.
Bodrog fest nosi naziv po srednjevekovnom gradu i tvrđavi Bodrog, na čijem se prostoru nalazi današnji Bački Monoštor. Priča o ovom gradu je obavijena velom tajne, nalazimo ga u starim dokumentima i mapama, a pretpostavka je da je grad nestao u dunavskim talasima, jer se nalazio na samoj njegovoj obali, što vodi do toga da Monoštor ima svoju Atlantidu.

PROGRAM FESTIVALA

Petak, 10. avgust

18 h Bodroški kotlić – takmičenje u kuvanju ribljeg paprikaša
20 h Koncert „Još ovu noć“
23 h Koncert “Fish vibe”

Subota, 11. avgust

* IZ BODROŠKE RADIONICE - Štandovi sa domaćim proizvodima i proizvodima starih zanata
* BODROŠKA TRPEZA - Bogata gastronomska ponuda monoštorskih specijaliteta

C e n t a r g r a đ a n s k i h a k t i v n o s t i i D o m k u l t u r e

BODROŠKI KULTURNI KUTAK

10h Program za decu
• Ekološke radionice – Fondacija “Recan”
• Ekološke radionice - UG “Čepom do osmeha”

11 h Izložba fotografija Foto kluba “Rada Krstić” Sombor
Izložba fotografija Regeneracija Dunava 2018

15h Izložba slika - “Životinje Rezervata Biosfere u prirodnoj veličini”

C e n t r a l n a b i n a

12 h Svečano otvaranje festivala

* Mažoret klub Sonta
* Raport Josipa Đipanova, zvanično otvaranje festivala
* „BODROŠKA FIJAKERIJADA“ - defile jahača i fijakera
* Recitali
* Dečja grupa KUDH „Bodrog“ Bački Monoštor
* Nstup dečjeg hora “Šareni vokali”

18 h kulturno-umetnički program

* Recitali monoštorskih pesnika – Kata Kovač, Antun Kovač i Adam Bešlin – Nova
* ŽPS „Kraljice Bodroga“ Bački Monoštor
* MKUD “Nemet Laslo” Svetozar Miletić
* GKUD „Ravangrad“ Sombor
* OKUD "Ivo Lola Ribar" Sonta
* KUD “Perkovčani“ Novi Perkovci
* ŽPG „Varošanke“ Sombor
* MPG „Varošani“ Sombor


20 h Koncert etno-muzike – „Ad Libitum“
22 h Rock koncert – „Trilogy“

C r k v a s v. P e t r a i P a v l a

16 h Klasični program

* ŽPS „Kraljice Bodroga“ Bački Monoštor
* Quinta divina
* Dečji hor “Radost” Apatin
* MOH Somborskog pevačkog društva
* VA „Musica Viva”